Zadrugari Šapca ubiraju dobar profit i dnevnice

Grujica Žunić iz sela Zablaće kod Šapca godinama je delio sudbinu mnogih srpskih zemljoradnika – radio je krvavo, a zarađivao malo ili ništa. Danas zarađuje 50 odsto više od kolega koji rod daju hladnjačama, zajedno sa 21 Šapčaninom pod brendom „ZaDruga“.

Pre tri godine bio je čak spreman da digne ruke i pusti ptice da se slade na njegovih 1.200 sadnica šljiva. Sada mu je zarada od prodaje osušenog voća i povrća zagarantovana.

– Zasada sam prezadovoljan. Prošle godine cena šljive je bila 15 dinara po kilogramu, a ja sam naplatio 30. Zbog suše, ove godine je 40 dinara, no očekujem veću zaradu – kaže on.

Njihova “ZaDruga” brend je socijalnog preduzeća “Agro Iris”, koje je nastalo u okviru projekta “Ruralni razvoj nakon poplava”. Projekat sprovode ASB Austrija i IDC, a finansiraju Austrijska razvojna agencija i Grad Šabac.

– Kada je Grad pre dve godine raspisao konkurs za učešće u ovom projektu, nisam imao mnogo poverenja. Ali dok sam radio sam, velika je nevolja bila kome prodati. Vreme je pokazalo da sam dobro postupio – priznaje Grujica.

Nije mu, kaže, stalo da se obogati preko noći, već da se ne plaši za sutra.

– Znam da ću biti isplaćen i osećam zadrugu kao svoju firma. Najbolje je što sam na svojoj zemlji, ceo dan smo porodica i ja zajedno. Svi radimo u šljiviku, a ove godine pokupili smo oko tri tone roda – opisuje on.

Ovaj vid zadrugarstva jedna je od mera koje Grad Šabac sprovodi u cilju razvoja sela.

– Projekat se pripremao dve godine. Putem konkursa odabrali smo 22 poljoprivrednika, ali onih malih, jer do ruralnog razvoja će doći samo ako seljak ostane na imanju, a pristojno živi i zarađuje, obučili ih da koriste nove tehnologije, a onda im nabavili sušare, vozilo za prevoz i pripadajuću opremu – kaže Vladimir Špegar, načelnik Odeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Šabac.

Čak 50 odsto veća zarada ostvaruje se tako što se zemljoradniku na cenu sirovine dodaju i dnevnice, troškovi za struju i učešće u profitu.

– Poljoprivrednici dobijaju dnevnicu da rade na svojoj zemlji – 14.000 dinara po toni šljive. Ako je kilogram šljive 40 dinara, dodamo još 10 dinara na konto veće cene sirovine. Plod suše u sušari koju smo im dovezli u dvorište, prave poluproizvod, koji se dalje odvozi i obrađuje u našem preduzeću – kaže Igor Kojičić iz preduzeća “Agro Iris”.

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Vest preuzeta sa: https://www.blic.rs/vesti/srbija/zadrugari-sapca-ubiraju-dobar-profit-i-dnevnice/rv97qmr