Uručeni grantovi inicijativama izabranim na trećem konkursu Zasada za budućnost

Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji kroz socijalno preduzetništvo, devet udruženja građana, humanitarnih organizacija i zemljoradničkih zadruga dobilo je od Delta Holdinga grantove u vrednosti od 5.075.922,00 miliona dinara.

Projekat „Zasad za budućnost“ pokrenut je u Delta Holdingu, sa željom da se unapredi poljoprivredna proizvodnja u oblastima voćarstva, povrtarstva i uzgoja svinja, a da se istovremeno pomogne neka od socijalno ugroženih grupacija stanovništva. Organizovan je konkurs za sva socijalna preduzeća, bez obzira na vrstu registracije, pod uslovom da njihov projekat unapređuje poljoprivrednu proizvodnju i rešava socijalne probleme u njihovim lokalnim zajednicama.

Na konkurs se prijavilo 24 inicijative, od čega je 11 inicijativa prošlo u narednu fazu konkursa, a nakon Javne odbrane projektnih ideja 9 organizacija podržano je finansijskim grantom, od toga je 7 organizacija koje su podržane i na prethodnim konkursima, a 2 su nove i prvi put podržane ove godine. Za podržane organizacije organizovana je mentorska podrška u oblasti poljoprivredne proizvodnje i preduzetništva, takođe je planirano pokretanje online platforme za pomoć u plasmanu proizvoda kao i osnivanje neformalne mreže ,,Zasad za Budućnost“.

Konkursna komisija, koju su činili predstavnici Delta Holdinga, Delta Fondacije, Delta Agrara, Trag Fondacije i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, izabrala je devet najboljih inicijativa.

Podržane inicijative su:

1. Konjički klub „Aranđelovac“ sprovodi socijalne programe namenjene mladima, marginalizovanim grupama, osobama sa invaliditetom. Organizacija je dobila grant u iznosu od 600.000,00 RSD.

2. Humanitarna organizacija (HO) „Caritas“ iz Šapca pomaže ženama koje borave u Sigurnoj kući i osobama sa mentalnim smetnjama. Organizacija je podržana grantom u iznosu od 600.000,00 RSD.

3. Crveni krst Smederevo, Dom Mala Krsna priprema obroke za korisnike Narodnih kuhinja na teritoriji Smedereva, brine o izbeglim licima, starim licima i socijalno ugroženoj deci. Organizacija je podržana projektom i na prethodna dva konkursa. Vrednost dobijenog granta za ovu godinu je 600.000,00 RSD.

4. Udruženje „Optimist“ iz Bosilegrada kroz svoje usluge ekonomski osnažuje siromašno stanovništvo Bosilegrada i juga Srbije, pružanjem pomoći i asistencije u poljoprivrednoj proizvodnji. Ove godine vrednost dobijenog granta je 596.000,00 RSD.

5. Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja pomaže nezaposlenim ženama iz seoskih sredina ove opštine da kroz poljoprivrednu proizvodnju i seoski turizam ostvare osnovne i dodatne prihode. Vrednost dobijenog granta iznosi 594.200,00 RSD.

6. Kancelarija za mlade Grdelica razvija usluge za decu i mlade i utiče na podizanje svesti o zaštiti životne sredine. Organizacija je podržana finansijskim grantom u iznosu od 549.500,00 RSD.

7. Udruženje za lokalni razvoj Kamenica kod Niša realizuje aktivnosti za održivi razvoj siromašnih lokalnih zajednica u jugoistočnoj Srbiji. Organizacija je prvi put podržana ove godine finansijskim grantom u iznosu od 848.622,00 RSD.

8. Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Biser“ iz Srbobrana realizuje aktivnosti usmerene na omogućavanje dostupnosti svih resursa lokalne zajednice za osobe sa invaliditetom i sa mentalno nedovoljnom razvijenošću. Organizacija je prvi put podržana ove godine finansijskim grantom u iznosu od 483.600,00 RSD.

9. Zemljoradnička zadruga ,,Ekodel Mreža“ Boljevci iz Surčina, Misija Zadruge je da omogući povrtarima iz Beogradskog dela Srema, a koji su većinom iz ugroženih grupa, da kroz saradnju u proizvodnji i prodaji svojih proizvoda omoguće egzistenciju za svoje porodice. Organizacija je dobila je grant u iznosu od 204.000,00 RSD.

Vest preuzeta sa: https://www.deltafondacija.rs/press_room/vesti/Uruceni-grantovi-inicijativama-izabranim-na-trecem-konkursu-Zasada-za-buducnost.995.html