Testiranje globalne metodologije o socijalnom preduzetništvu

KoRSE-a je testirao nacrt metodologije istraživanja okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva u Avliji održivog razvoja u Bogatiću.

Razgovoru su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, obrazovnih institucija, preduzetnici, socijalna preduzeća i udruženja iz Bogatića i Šapca. U izuzetno prijatnom ambijentu razmenjena su mišljenja o aktuelnim procesima o ovoj temi. Prisutni su izrazili zadovoljstvo donošenjem Zakona o socijalnom preduzetništvu, ali je istaknuto da je potrebno uložiti dodatne napore za stvaranje povoljnog okruženja za socijalnu ekonomiju u Srbiji. Pre svega, neophodno je izgraditi zajednicu podržavaoca što se može postići intenzivnim kampanjama, markiranjem proizvoda i usluga socijalnih preduzeća, obučavanjem kadrova za upravljanje preduzećima i stvaranjem prilika za finansiranje. Čula su se i mišljenja da već sada postoje prilike za finansiranje kroz različite javne i private mehanizme, samo nisu tako nazvana. Važno je da se socijalna preduzeća više angažuju, raspitaju i povežu sa privrednicima, javnim institucijama i medijima.

Predstavnici KoRSE su na ovaj način dobili dodatne informacije o unapređenju metodologije. Metodologija je univerzalnog karaktera, tj. primenjivaće se na globalnom nivou. Međutim, neophodno je da bude primenjiva u lokalnim sredinama u bilo kom delu sveta. Koalicija za razvoj solidarne ekonomije je u Srbiji odabrala mačvanske opštine kao područije testiranja metodologije.

Indikatori metodologije su razvijani zajedničkim radom međunarodnog tima iz Evrope, Afrike i Južne Amerike. Trenutno se u lokalnim zajednicama proverava podobnost indikatora, a iskustva I rezultati će biti razmenjeni na višednevnom skupu u Beogradu krajem oktobra.

Aktivnost je sprovedena u okviru projekata GROUND UP: SOCIAL ENTREPRENEURIAL ECOSYSTEM BOOST FOR RESILIENT CITIES. Sprovodi ga konzorcijum sastavljen od 11 organizacija iz Severne Makedonije, Kostarike, Južne Afrike, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Poljske, Danske, Ekvadora, Srbije i Perua. KoRSE je jedina  organizacija iz Srbije koja učestvuje u projektnim aktivnostima. Projekat je kofinansiran u okviru Erazmus plus programa Evropske unije. Caritas iz Šapca je pružio izuzetnu podršku u sprovođenju ovog projekta u Srbiji.