PROGRAMI

Nakon višegodišnjeg iskustva u izučavanju, promociji i zagovaranju socijalnog preduzetništva i socijalne i solidarne ekonomije u Srbiji, sistematizovali smo znanje i iskustvo i pretočili ga u programe podrške za razvoj socijalnog preduzetništva, a u cilju davanja doprinosa postizanju održivog razvoja u Srbiji.

Promocija socijalnih preduzeća u Srbiji

Dugogodišnje iskustvo u saradnji sa socijalnim preduzećima i drugim akterima socijalne ekonomije nam je dalo uvid u potrebe sektora. Cilj programa je da se poveća vidljivost socijalnih preduzeća u Srbiji i da se šira zajednica informiše o konkretnim proizvodima i uslugama socijalnih preduzeća.

Program podrazumeva promociju socijalnih preduzeća kroz:

  • izgradnju i unapređenje integrisane baze socijalnih preduzeća koja posluju u Srbiji.
  • promociju uspešnih priča socijalnih preduzetnika i preduzetnica u Srbiji. 

Pomoć u osnivanju socijalnih preduzeća

Koalicija predstavlja resurs centar koji osim edukacije i informisanja, pruža i mogućnost direktnog konsultovanja svih zainteresovanima o socijalnom preduzetništvu i solidarnoj ekonomiji ili zainteresovanima za pokretanje socijalnih preduzeća u Srbiji. Kako u Srbiji trenutno ne postoji Zakon o socijalnom preduzetništvu koji reguliše poslovanje ovih preduzeća, postoje brojne dileme i nedumice, kao i pitanja koja je potrebno rešiti na putu pokretanja ove vrste poslovanja.

Program podrazumeva direktnu komunikaciju sa timom Koalicije:

  • putem kontakt forme;
  • putem e-mail kontakta.

Koalicija poseduje standardizovan set informacija koje se prilagođavaju potrebama svakog pojedinačnog zahteva. Informacije najkasnije dobijate u roku od 48h.

Edukacije za potporne organizacije i institucije

Program je razvijen na temeljima dugogodišnjeg iskustva u zagovaranju: sistematičnom praćenju, ocenjivanju uspešnosti javnih politika o solidarnoj ekonomiji u Srbiji.

Program podrazumeva održavanje treninga i radionica o socijalnom preduzetništvu i solidarnoj ekonomiji za potporne organizacije i institucije. Radionice i treninzi se prilagođavaju svakom pojedinačnom zahtevu, a obuhvataju treninge i radionice o:

  • pregledu stanja i praćenju razvoja sektora socijalnog preduzetništva;
  • unapređenju ekosistema za razvoj socijalnog preduzetništva;
  • strateškom planiranju i održivom razvoju lokalnih zajednica;
  • socijalnim javnim nabavkama. 

U sklopu pružanja usluga informisanja i edukacija omogućen je pregled najnovijih istraživanja, publikacija i drugih ekspertskih dokumenata o trendovima i razvoju socijalnog preduzetništva u Srbiji i EU, u delu Centar znanja.

Scroll to Top