Solidarni biznis iz Indije: Jaipur rugs foundation

Fondacija Jaipur Rugs stvara ekosistem koji osnažuje zanatlije u Indiji kroz razvoj preduzetništva i osnaživanje lokalnih zajednica.

Značajan deo indijskog društva predstavljaju ruralne zajednice. Ove zajednice zarađuju za svoj život stvaranjem ručno izrađenih tradicionalnih umetničkih dela. Kako je industrijalizacija ozbiljno narušila opstanak ručnih zanata, mnogi nisu mogli više da zarade ni da ispune svoje osnovne potrebe.

Najsloženiji i najfiniji indijski tepisi potiču iz najudaljenijih ruralnih delova zemlje. Umetnička zajednica koja teži očuvanju umetnosti ručno pravljenih tepiha igra ključnu ulogu u očuvanju ovog vanvremenskog zanata. Fondacija Jaipur Rugs, koja već dugi niz godina radi na obezbeđivanju sredstava za život seoskim zajednicama, sada pomaže i u oživljavanju majstorstva tkanja tepiha starih 2.500 godina i pruža mogućnost zanatlijama da svoje proizvode ponude i na drugom kraju planete.

Ova fondacija je do sada podržala lokalne zajednice u 670 sela u Indiji, otvorila prostor za preko 50000 radnih mesta, obezbedila obrazovanje za preko 5000 pojedinaca i zdravstvenu negu za preko 60000 pojedinaca u ruralnim sredinama.

Na koje sve načine dodatno podržavaju razvoj preduzetništva u Indiji, kao i o njihovim brojnim drugim programima podrške, možete saznati na njihovom sajtu – https://www.jaipurrugs.org/