Socijalno preduzetništvo: gde smo danas i kako dalje?

Okrugli sto pod nazivom „Socijalno preduzetništvo, gde smo danas, kako dalje…“ održan je 27. jula  u prostorijama NALED-a u Beogradu. Na ovom okruglom stolu govorila je Sanja Gavranović, predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Dragan Srećković, savetnik za istraživanje i razvoj Koalicije za razvoj solidarne ekonomije. Učesnici su pored govornika bili i predstavnici GIZa, SKGO, NALEDA, PKSa, kao i predstavnici socijalnih preduzeća i Zadružnog saveza Srbije. Učesnici okruglog stola su se saglasili oko sledećih zaključaka:

  • Potrebno je inicirati, u najkraćem mogućem roku, sastanak Saveta za socijalno preduzetništvo Vlade Republike Srbije, kao najvišeg tela nadležnog za razvoj socijalnog preduzetništva. U skladu sa Zakonom o socijalnom preduzetništvu, sednice Saveta održavati redovno, a najmanje jednom mesečno.
  • Nacrt Program za razvoj socijalnog preduzetništva potrebno je doraditi (dostavljen od strane Koalicije za razvoj solidarne ekonomije Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja). Ministarstvo je tražilo podršku za završetak od GIZ projekta Socijalna inkluzija. Po finalizaciji program će biti predstavljen i razmatran na Savetu za socijalno preduzetništvo.
  • Dalja diskusija o socijalnom preduzetništvu je neophodna, na stručnom savetovanju  uz prisustvo svih relevantnih aktera potrebno je raspraviti o otvorenim pitanjima karaktera i prirodi socijalnih preduzeća kao i oblastima i temama na koje se treba fokusirati u narednom periodu.

Događaj je održan je u okviru zagovaračkih napora Koalicije za razvoj solidarne ekonomije za usvajanje Programa za razvoj socijalnog preduzetništva koja se realizuje u okviru projekta „Dijalog o socijalnom preduzetnštvu” podržanom od strane Beogradske otvorene škole kroz „Dijalog promena“ uz finansijsku podršku Evropske unije.