Socijalno preduzeće iz Danske: Specialisterne

Specialisterne je savršen primer kako dobre ideje mogu da preoblikuju društvo, dajući neupitnu vrednost grupi socijalno isključenih ljudi. Ovaj socijalni biznis pokrenut je u Danskoj, ali se ubrzo proširio i na druge evropske zemlje. Njihova glavna aktivnost je uključivanje na tržište rada osoba sa spektrom autističnih poremećaja – odnosno, osoba sa vrlo specifičnim sposobnostima, koje su zapravo savršeni kvalitet za obavljanje određenih vrsta poslova.

Ovo preduzeće stavilo je u fokus karakteristike koje ove ljude obično ostavljaju van tržišta rada i počelo da obučava i razvija konkurentne i specijalizovane radnike. Na primer, njihovi zaposleni su vrlo pedantni i dugo imaju fokus u izvršavanju specifičnih detaljnih zadataka. Osoba sa autističnim spektrom možda nije idealna za nošenje sa bučnim i haotičnim radom u kancelariji, uz visok nivo stresa i velikog broja zadataka koji često ostaju nedovršeni. Međutim, osoba sa autističnim sprektrom je jako uspešna u testiranju softvera, digitalizaciji, razvoju računara, programiranju i prikupljanju podataka. Svetski poznate kompanije poput Hewlett-Packard-a ili Microsoft-a angažovale su profesionalce iz Specialisterne-a kao ekspertsko osoblje koje daje odlične rezultate.

Za Specialisterne osobe sa spektrom autističnih poremećaja treba da rade u okruženju gde im se pružaju najbolje moguće mogućnosti da ostvare svoj potencijal. Ne moraju da nauče da se prilagođavaju uobičajenim normama radnog okruženja, kao što su dobar timski igrač, empatičan kolega ili neko ko dobro podnosi stres i pokazuje fleksibilnost. Umesto toga, Specialisterne ohrabruje upravo razlike i karakterne osobine koje se vrlo često vide kao stigma ili mana – jer za neke poslove je to baš ono što je savršeno.