Socijalno preduzeće iz Čikaga: Meliora znači BOLJE

Sve je počelo kada se Kejt, dok je studirala na masteru zaštite životne sredine, trudila da sazna i bolje razume koji se to sastojci nalaze u proizvodima za svakodnevno za čišćenje u domaćinstvu, poput deterdženta za veš. Želela je da se uveri da su ti sastojci bezbedni za one u njenom domaćinstvu ali i za životnu sredinu. Ispostavilo se da puno sastojaka uopšte nije navedeno na etiketi! I postalo joj je jasno da je teško biti odgovoran potrošač i ne napraviti štetu. Nakon što je osmislila sopstveni sapun od povrća i koristila ga za pranje veša, shvatila je da može da ponudi bolje i odgovornije proizvode koji se baziraju na jednostavnim sastojcima kao i da izgradi biznis koji će biti iskren u načinu na koji se proizvodi proizvode. 

Danas su Kejt i njen muž vlasnici socijalnog preduzeća Meliora cleaning products koje proizvodi zero-waste proizvode za čišćenje. Svaki njihov proizvod mora da ima sledeća svojstva:

– da DOBRO čisti vaš dom i odeću
– da bude ZDRAV za ljude, i da je sasvim sigurno za vas da ga imate u kući
– da bude ZDRAV za planetu, tako da možete biti sigurni da ono što vam padne u vodu neće napraviti dalju štetu

Njihovo preduzeće u Čikagu radi sve, od izrade sapuna do pakovanja gotovih proizvoda. Sve što izađe iz njihove manufakture naprave sami – od početka do kraja. Svi zaposleni moraju da razumeju čitav proces proizvodnje svakog proizvoda kako bi bili u mogućnosti da ispitaju uticaj svakog proizvoda na životnu sredinu, ali i kako bi usput mogli ukloniti nepotreban otpad tokom samog procesa proizvodnje. Važno je napomenuti i da njihovi radnici primaju platu za život (living wage), kao i to da ravnopravno učestvuju u daljem razvoju ovog solidarnog biznisa.

Više o njima možete saznati OVDE.