Somborske šnajderke

O NAMA

U vreme udara pandemije korona virusa 2020. godine, najviše su na udaru bile osetljive i marginalizovane grupe, među kojima su i žene žrtve porodičnog i partnerskog nasilja. U ovoj atmosferi, korisnice Sigurne kuće u Somboru su pored brige o sebi i deci, rešile da daju doprinos zajednici kroz izradu zaštitnih maski u trenutku kada su one bile deficitarne u zajednici. Videvši kako zajedništvo i solidarnost rezultira u podršci zajednici, izrodila se inicijativa osnivanja socijalnog preduzeća Somborske šnajderke. Uz pomoć sopstvenih zalaganja i podrške aktera u zajednici (srednje tekstilne škole npr), Somborske šnajderke opremljene su opremom uz pomoć koje je proširen asortiman ponude i zaposlen veći broj žena.

ŠTA PROIZVODIMO?

Somborske šnajderke proizvode: 1. Zaštitne maske od korona virusa i zagađenog vazduha (uz mogućnost brendiranja); 2. Platnene torbe; 3. Posteljinu.

KAKO DOPRINOSIMO DRUŠTVU?

Društveni uticaj Somborskih šnajderki ogleda se u ekonomskoj i radnoj integraciji žena i dece žrtava porodičnog i partnerskog nasilja. Dodatno, Somborske šnajderke uz umrežavanje, saradnju i direktnu podršku, pomažu održivost Sigurne kuće Sombor i drugih lokalnih aktera koj se bave borbom protiv nasilja nad ženama.
U skladu sa kojim ciljevima održivog razvoja poslujemo: 5. Rodna ravnopravnost; 8. Dostojanstven rad i ekonomski rast; 10. Smanjenje nejednakosti