Somborska dobra bašta

O NAMA

Somborska dobra bašta je socijalno preduzeće osnovano 2015. godine u formi udruženja i sa primarnom delatnošću plasteničke proizvodnje organskog čeri paradajza visokog kvaliteta koji je zasađen i uzgaja se po posebnim principima kako bi se izbeglo korišćenje veštačkih sredstava. Podršku osnivanju ovog socijalnog preduzeća dali su Fond B92, udruženje žena „Udahni život“ iz Stanišića i udruženje građana „Somborska inicijativa“ iz Sombora. Model poslovanja podrazumeva da se uz pomoć profita ostvarenog putem prodaje proizvoda povratno ulaže u obrazovanje žena kroz razne vidove treninga, obuka i radionica. Pored proizvodne delatnosti, glavni ciljevi i misija „Somborske dobre bašte“ su promocija i unapređenje socijalnog preduzetništva na teritoriji Zapadne Bačke, kao i prevencija i borba protiv nasilja prema ženama kroz proces obrazovanja koji je ključan za ekonomsko osamostaljivanje žena.

ŠTA PROIZVODIMO?

Somborska dobra bašta proizvodi organiski čeri paradajz.

KAKO DOPRINOSIMO DRUŠTVU?

Društveni uticaj socijalnog preduzeća Somborska dobra bašta ogleda se u borbi za rodnu ravnopravnost i borbi protiv nasilja nad ženama, kroz razvoj i implementaciju programa podrške ženama iz Somborskog kraja – prevencija, psiho-socijalna podrška, edukacije i treninzi. Ovi programi finansiraju se prodajom proizvoda na tržištu.
U skladu sa kojim ciljevima održivog razvoja poslujemo: 1. Svet bez siromaštva; 8. Dostojanstven rad i ekonomski rast; 10. Smanjenje nejednakosti