Re:Crafts

O NAMA

Re:Crafts je socijalno preduzeće registrovano kao udruženje, koje deluje na nivou nekoliko opština u Srbiji: Gornji Milanovac, Aleksandrovac, Sirogojno, Rudnik. Udružuje individualne zanatlije u oblasti tradicionalnih i umetničkih zanata i domaće radinosti, kao i registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave razvojem ruralnog turizma u Srbiji. Re:Crafts neguje princip aktivne saradnje i kooperacije. U Re:Crafts mreži su i različite institucije: srednjoškolske i visoko školske obrazovne ustanove, muzeji, lokalne samouprave i turističke organizacije. Socijalno preduzeće je nastalo 2019. godine kada je registrovano obavljanje privredne delatnosti u oblasti domaće radinosti i umetničkih zanata, a nakon dobijanja sertifikata OTVORENA ŠAKA, od strane Ministarstva privrede Republike Srbije.

ŠTA PROIZVODIMO?

Re:Crafts proizvodi proizvode u okviru dva programa:
  • Vuneni program u kojem se koristi 100% vudna iz Srbije: prekrivači, šalovi, kape i čarape.
  • Vezeni program u okviru kojeg se izrađuju ručno proizvodi za opremanje privatnih i poslovnih enterijera (kafići i restorani).
Konsultantski program: Re:Crafts pruža i konsultantske usluge u pristupanju nacionalnim podsticajima i IPARD programima za ruralni turizam i stare zanate (TAILOR made).

KAKO DOPRINOSIMO DRUŠTVU?

Re:Crafst doprinosi društvu kroz društveno odgovorno poslovanje, ali i proaktivno delovanje u zajednici. Re:Crafts odlikuje: 1. Korišćenje recikliranog materijala tzv. Restlove tekstila – ostatke materijala iz fabrika u Italiji, čime naši proizvodi dobijaju dodatu vrednost; 2. Upotreba 100% domaće vune iz Srbije čime se podstiču drugi mikro i mali preduzetnici/ce; 3. Izrada replika mustri iz prethodnih vekova u saradnji sa muzejima, čime se doprinosi očuvanju i razvoju kulturne baštine; 4. Umrežavanje zanatlije (ali i učenika/ica umetničkih škola u Srbiji) na EU platformi za zanate i kreativnost – link.
U skladu sa kojim ciljevima održivog razvoja poslujemo: 5. Rodna ravnopravnost; 8. Dostojanstven rad i ekonomski rast; 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja