Optimist

O NAMA

Socijalno preduzeće Optimist je u formi udruženja osnovano 2006. godine sa misijom ekonomskog osnaživanja opštine Bosilegrad i juga Srbije, kroz podizanje kapaciteta, motivisanosti i veština ključnih aktera, a pre svega mladih i ugroženih grupa stanovništva. Kroz pokrenuti program Gradinari 2011. godine, Optimist izlazi na tržište uzgojem voća (pre svega jagode i divlje jagode) i povrća (vrganja) i proizvodnjom prerađevina od voća i povrća. Optimist zapošljava i angažuje lica iz kategorije teže zapošljivih, ali i kroz umrežavanje i podršku osnažuje mala gazdinstva koja se bave uzgojem ove sorte. Kroz različite projekte Optimist obezbeđuje i dodatne resurse i opremu za socijalno najugroženije, mahom romske porodice u Bosilegradu i okolini.

ŠTA PROIZVODIMO?

Optimist se bavi proizvodnjom: 1. Organskih proizvoda od samoniklog i šumskog voća i povrća – najpoznatiji su pulpa od šipurka i organski suvi vrganj; 2. Prerađevina – džem od šipurka, džem od jagode, pašteta od vrganja i sl.

KAKO DOPRINOSIMO DRUŠTVU?

Optimist vrši direktno zapošljavanje lica iz socijalno-ekonomsko ugroženih grupacija stanovništva, mahom Roma i Romkinja sa juga Srbije, ali i osnaživanjem malih proizvodnih domaćinstava koji se bave istim poslom. Optimist od berača šumskih plodova vrši otkup po beneficiranim cenama u odnosu na komercijalnu konkurenciju, u cilju obezbeđivanja fer uslova. Na kraju, Optimist kao udruženje, kroz deo profita socijalnog preduzeća finansira programe osnaživanja položaja osetljviih i marginalizovanih grupa, kao i mladih, kroz programe edukacije, zagovaranja i radne integracije i obuke.
U skladu sa kojim ciljevima održivog razvoja poslujemo: 8. Dostojanstven rad i ekonomski rast; 10. Smanjenje nejednakosti; 11. Održivi gradovi i zajednice