Liceulice

O NAMA

LICEULICE je neprofitna organizacija posvećena podršci onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini našeg društva. Vodeći se principima socijalnog preduzetništva, od 2011. godine aktivno doprinosi socijalnoj i ekonomskoj inkluziji pripadnika ugroženih grupa putem izdavanja istoimenog magazina. Uz parolu „Kupujući LICEULICE pomažete mnogima, čitajući LICEULICE pomažete sebi“, direktno doprinosi radnoj integraciji lica koja su gurnuta na marginu našeg društva i koja zadržavaju polovinu od svakog prodatog primerka magazina. Osnovan od strane koalicije nevladinih organizacija, Liceulice realizuje i druge programe podrške, omogućavajući prodavcima psihosocijalnu podršku i programe osnaživanja u skladu sa njihovim potrebama.

Liceulice pokrenulo je i parterske redakcije u Makedoniji, na Kosovu, i u Bosni i Hercegovini, ulični festival aktivizma Vreva – prvi festival koji spaja više formi izražavanja povezanih sa javnim prostorom i aktivizmom, kao i inicijativu za pomoć beskućnicima – Moj komšija bez krova i mnoge druge.

ŠTA PROIZVODIMO?

Liceulice je ulični magazin koji prodaju osobe gurnute na marginu našeg društva u Srbiji, a moguće je i pretplatiti se na papirno ili digitalno izdanje u zemlji i inostranstvu. Redakcija Liceulice kreira i dizajnira zanimljiv sadržaj o životu, društvenim, ekološkim, kulturološkim i ekonomskim pitanjima i pravima, filmovima, muzici, umetnosti, tačnije svim relevantnim društvenim pitanjima koja čine zajednicu u kojoj liceulice oslikava svakodnevnicu. Pored magazina u ponudi možete naći i Liceulice ceger i kalendar.

KAKO DOPRINOSIMO DRUŠTVU?

Liceulice zapošljava lica iz kategorije teže zapošljivih – marginalizovane i osetljive grupe u koje se svrstavaju osobe sa invaliditetom, beskućnici, zalečeni zavisnici, ekonomski i socijalno ugrožena lica… Pored zapošljavanja, Liceulice svojim prodavcima obezbeđuje i psihosocijalnu, humanitarnu i brojne druge vidove podrške. Njihova aktivnost se ne zaustavlja na radu sa marginalizovanim grupama, već se trude da podstiču promene u zajednici negovanjem i promocijom solidarnosti, inkluzije i jednakosti u demokratskom društvu, te kroz druge programe i aktivnosti podstiču aktivizam i razvoj zajedništva.

U skladu sa kojim ciljevima održivog razvoja poslujemo:

8. Dostojanstven rad i ekonomski rast; 10. Smanjenje nejednakosti