Darovi Lužnice

O NAMA

Od osnivanja udruženja 2012. godine „Lužničke rukotvorine“, zatim pokretanja organske proizvodnje 2016. godine, do osnivanja prve ženske zemljoradničke zadruge u Srbiji, sledio je dinamičan put osnivanja socijalnog preduzeća „Darovi Lužnice“. Cilj socijalnog preduzeća je širi spektar podrške razvoju zajednice: očuvanje starih zanata, usluge pomoći najstarijim sugrđanima, organska proizvodnja i osnaživanje žena u ruralnim područjima.

ŠTA PROIZVODIMO?

Darovi Lužnice uzgajaju i proizvode proizvode od voća i povrća na prirodan i zdrav način u vidu: ajvara, džemova, sokova, šumskih plodova i slično.

Najviše se ponose proizvodima u kojima sladokusci i gurmani najviše uživaju: ajvar, džem od jagode, ljutenica i domaći sokovi od maline, kupine i višnje.

KAKO DOPRINOSIMO DRUŠTVU?

Darovi Lužnice kao prva ženska zadruga u Srbiji najpre se bavi osnaživanjem žena kroz radnu integraciju i edukaciju. Ipak, pored ekonomskog i socijalnog osnaživanja žena, Darovi Lužnice se bave organskom proizvodnjom čime podstiču zdrav način života i očuvanje životne sredine. Na kraju, Darovi Lužnice posluju na području Babušnice i okoline, čime doprinose očuvanju lokalne zajednice i lokalnom ekonomskom razvoju.

U skladu sa kojim ciljevima održivog razvoja poslujemo:

3. Dobro zdravlje; 8. Dostojanstven rad i ekonomski rast; 10. Smanjenje nejednakosti; 11. Održivi gradovi i zajednice.