Analiza: Mapa socijalne i solidarne ekonomije u Srbiji 2022

Ovim istraživačkim poduhvatom KORSE je izašao iz svoje zone komfora, a isto će se desiti i čitaocima ove analize. Mapa socijalne i solidarne ekonomije u Srbiji 2022  je pionirski poduhvat da se identifikuju netradicionalni akteri u oblasti socijalne i solidarne ekonomije (SSE). Reč je o akterima i praksama dugih tradicija (npr. zadruge), ali se iz različitih razloga u našoj (zainteresovanoj) javnosti nisu posmatrali kao deo SSE. KORSE po prvi put posmatra aktere i prakse koji nude alternative, a ne samo one koji umanjuju negativne posledice dominantne kapitalističke vizije razvoja.

Mapa socijalne i solidarne ekonomije u Srbiji 2022 nudi analize konceptualnih modela ekosistema – povezanosti aktera, institucija i praksi SSE, daje detaljne preglede ekosistema SSE u nekoliko evropskih država, i konačno, predstavlja nekoliko grupa aktera mapiranih u ovom istraživanju. Na taj način, stverni su uslovi za kompletnu analizu ekosistema SSE u Srbiji. Sveobuhvatni pristup pruža priliku za razumevanje širine polja SSE u Srbiji i njegove raznolikosti koja postoji uprkos neprijateljskom okruženju. Ujedno je i priliku da se razumeju potrebni pravci razvoja  i u tom smislu  publikacija sadrži tri osnovne smernice za dalji rad i ulaganja u razvoj sektora za one koji strateški promišljaju i grade SSE u Srbiji.

Istraživački tim KORSE-a izradio je ovu studiju koristeći kvalitativnu analizu dokumenata (studije, analize i zvanične dokumente relevantnih institucija i organizacija uključenih u razvoj SSE), dok je u periodu mart–jun 2022. organizovana serija razgovora sa različitim akterima SSE da bi se razumele njihove percepcije pozicije u ekosistemu SSE, povezanosti sa drugim akterima i potencijal za saradnju. Takođe, u okviru projekta, KORSE je organizovao okupljanje mapiranih i drugih aktera SSE, u cilju povezivanja i međusobnog učenja, a objavljena je i interaktivna mapa ekosistema SSE u Srbiji.

Analiza je urađena u okviru projekta Mapiranje ekosistema socijalne i solidarne ekonomije u Srbiji, koji je sproveden uz podršku  Fondacije za otvoreno društvo  u periodu od avgusta 2021 do jul 2022.

Istraživački tim: Dragan Srećković, Zorana Milovanović
Izdavač: Koalicija za razvoj solidarne ekonomije

Publikaciju možete preuzeti OVDE.