Mapa socijalnih preduzeća

U osnovi projekta je ideja da se izradi onlajn mapa sa informacijama o socijalnim preduzećima iz regiona V4 i WB6. Fokus projektnih aktivnosti je na tome da se omogući umrežavanje socijalnih preduzeća, omladinskih organizacija i obrazovnih institucija u cilju izgradnje partnerstva i povećanja interesovanja mladih za preduzetništvo. Projekat teži da socijalna preduzeća učini vidljivijima i informacije o njihovim aktivnostima učini dostupnijima širom partnerskih zemalja, ojača kapacitete za umrežavanje između socijalnih preduzeća i poveća veštine prezentovanja proizvoda, usluga i  njihove društvene misije. Štaviše, cilj je da proizvodi i usluge socijalnih preduzeća postanu vidljivi i dostupni, ne samo za ljude iz neposrednog okruženja, već i za one koji dolaze iz drugih zemalja. Ideja je da se što veći broj ljudi upozna sa konceptom, bude motivisan da kupuje proizvode ili usluge, time što će dobiti informacije iz onlajn mape. 

Ključni inovativni element projekta je finalni proizvod – mapa – praktičan onlajn alat dostupan široj publici, a ne samo određenoj grupi krajnjih korisnika. Mapa će pružiti informacije u različitim razmerama: 

  • od osnovnih informacija o socijalnom preduzeću, njegovom proizvodu, uslugama, kontaktima; informacije za potencijalnog kupca za kratke informacije o cilju preduzeća, potrebama u smislu međusektorske saradnje; 
  • za potencijalne partnere I u nekim slučajevima će uključivati intervjue sa predstavnicima samih socijalnih preduzeća; 
  • da privuče pažnju, da podstakne interesovanje da postane društveni preduzetnik, da podeli priču o značaju socijalnih preduzeća u odnosu na suočavanje sa društvenim izazovima. 

Osam partnera iz 8 zemalja radiće 13 meseci na izradi digitalnog alata za regionalnu saradnju u oblasti socijalnog preduzetništva.

Osnovni cilj projekta: izgradnja online mape socijalnih preduzeća iz Makedonije, Poljske, Slovačke, Crne Gore, Mađarske, Albanije, Češke i Srbije.

Aktivnosti: Pripremni partnerski sastanak, online obuka za mlade, događaj za umrežavanje, mapa socijalnih preduzeća u zemljama učesnicama, konferencija.

Rezultati: Učiniti socijalno preduzetništvo vidljivim i povezanim; izraditi mapu socijalnih preduzeća, održati konferenciju; do avgusta 2022. povezati aktere SSE u Srbiji u oblasti izgradnje kapaciteta i zajedničkih platformi za zastupanje;  promovisan je širi koncept socijalnog preduzetništva.

Trajanje: 01.10.2021. – 31.10.2023.

Projekat predvodi Savet mladih – Kruševo iz Makedonije u konzorcijumu partnera: Evropska fondacija za ljudski razvoj (Poljska), Koalicija za razvoj solidarne ekonomije (Srbija), ADEL Slovačka (Slovačka), NGO Prima (Crna Gora), Udruženje MEOUT (Mađarska), Mreža mladih profesionalaca (Albanija) i Misija: Povezivanje (Češka Republika).

Realizacija projekta podržana je od strane Erasmus+ fonda i Višegradskog fonda.