Proglašeni dobitnici nagrada Nacionalnog foruma za Zelene ideje za 2018. godinu

Obeležavajući šest godina uspešne realizacije programa, Trag fondacija, Fond braće Rokfeler, Erste Banka, Ikea Srbija i CWS Evropa su nagradili su tri najbolja inovativna ekološki orijentisana poslovna projekta u 2018. godini, sa po 5.000 dolara. Petar Martinović iz Kragujevca, Milan Petrović iz Niša i Aleksandar Šćepanović iz Beograda su dobitnici ovogodišnjih donacija za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru nacionalnog Foruma za zelene ideje.

Na celodnevnom događaju organizovanom u Ikea izlogu u Beogradu, svoje projekte predstavilo je 10 finalista Foruma za zelene ideje, od kojih je stručni žiri odabrao najbolja tri. Nosioci ovih poslovnih projekata biće u prilici da svoje ideje predstave i na regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje, koji se sredinom jula ove godine organizuje Fond braće Rokfeler, i osvoje dodatnih 10.000 dolara.

Prva nagrada je uručena Petru Martinoviću iz Kragujevca za inovativni projekat proizvodnje hrane za ribe reciklažom organskog otpada. Milan Petrović iz Niša je osvojio drugu nagradu za projekat 3D štamparije koja reciklira plastiku i udruživanjem okuplja lokalnu zajednicu. A treću nagradu je osvojio Aleksandar Šćepanović za projekat Zanaterija, online prodavnicu zanatskih proizvoda. Pobedničke ideje biće i dodatno osnažene kroz konsultacije i mentorstva, sa ciljem da postanu konkurentni i održivi na duži period, a tome će doprineti saveti mentora u vezi sa pripremom javnog nastupa.

Izbor o tri najbolja projekta doneo je petočlani žiri, koji čine: Miodrag Shrestha (Youth Employment Promotion), Bojan Vulkić (Erste banka), Jovana Mehandžić Đurđić (IKEA Srbija), Olivera Popović (Udruženje poslovnih žena Srbije) i Dragojle Božić (RioRe briket).

Pored takmičarskog dela održan je panel na temu Održiva ekonomija kao alat za razvoj lokalne zajednice koji je bio otvoren za javnost i na kome su učestvovali Vladimir Todorović (Erste banka), Dragojle Božić (RioRe briket, dobitnik nacionalne i regionalne nagrade za Zelene ideje 2016. godine), Dragan Srećković (Trag fondacija) i Jovana Mehandžić Đurđić (IKEA Srbija).

Ove godine na konkurs je prijavljeno više od 65 projekata, dok je mogućnost da svoje ideje predstavi u finalu takmičenja dobilo njih 10. Prednost pri selekciji imali su projekti sa najvećim potencijalom da ostvare značajan uticaj u svojoj lokalnoj zajednici. Oslanjajući se na lokalne resurse, u ovim projektima uključeno je i zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština. Uz to, u nagrađenim projektima dodatno je vrednovan i kreativan pristup pri rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine.

Nacionalni Forum za zelene ideje pokrenula jeTrag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom, 2013. godine. Od tada je podržano ukupno 15 preduzetničkih inicijativa iz 12 gradova u Srbiji. Program je pokrenut kako bi pojedinci, udruženja mala preduzeća i preduzetnici dobili ohrabrenje i sredstva da razvijaju inovativne preduzetničke projekte zasnovane na principima održivog razvoja. Ove ideje se tiču privrednog razvoja, koji se zasniva na racionalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje prilagođenim novom ambijentu, očuvanju zanata kao i na kontinuiranom ekološkom unapređenju.

Vest preuzeta sa: https://www.tragfondacija.org/pages/posts/proglaseni-dobitnici-nagrada-nacionalnog-foruma-za-zelene-ideje-za-2018.-godinu-2096.php