Poziv za učešće u programu uvođenja Community kartice u Srbiji

Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divaca i dodatno je čine Trag Fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, objavila je poziv za saradnju na projektu namenjenom uvoženju  Community kartice u Srbiji.

Community kartica predstavlja jednostavan i koristan način pružanja pomoći lokalnoj zajednici. Svaki put kada vlasnik kartice kupi nešto od jednog od učesnika programa, procenat od iznosa računa se uplaćuje u Fond za zajednicu a određeni procenat računa se vraća vlasniku kartice kroz popust. Vlasnici kartice će korišćenjem iste moći da doniraju bez dodatnih troškova. Ovako prukupljena sredstva će biti uložena u lokalnu zajednicu, u svakoj od pet odabranih opština/gradova gde će biti formiran Fond za zajednicu. Vlasnici će takođe imati i mogućnost da učestvuju u glasanju za najvažnije projekte.

Radi uspešne realizacije ovog proekta u lokalnim zajednicama, Fondacija Ana i Vlade Divac raspisuje poziv za učešće pet organizacija civilnog društva. Odabrane organizacije će biti lokalni partneri i nosioci projekta u svojoj zajednici i biće zadužene za uspostavljanje partnerstava sa lokalnim biznisima, promovisanje kartice na lokalnom nivou, koordinaciju odabira projekata koji će biti podržani sredstvima prikupljenim korišćenjem kartice i administriranjem realizacije tih projekata, kao i za sve druge aktivnosti koje se odnose na uspostavljanje funkcionisanja kartice u lokalnoj zajednici. Na konkursu mogu da učestvuju registrovana udruženja građana i fondacije koje su aktivne najmanje dve godine (podnele su finansijske izveštaje za 2016. i 2017. kalendarsku godinu) i imaju iskustvo u radu u lokalnoj zajednici, kao i administriranju malih grantova.

Rok za podnošenje prijava za učešće u programu je 17. decembar 2018. godine u ponoć. Svi podaci o pozivu i formulari za prijavu su dostupni na linku.