Blog

KoRSE Blog: Pokrećemo prvi blog o socijalnom preduzetništvu u Srbiji

KoRSE blog je mesto infromisanja i učenja o socijalnom preduzetništvu i solidarnoj ekonomiji u Srbiji i svetu. Promovišemo model poslovanja koje brine o zajednici i doprinosi rešavanju socijalno-ekonomskih, odnosno razvojnih izazova. Pored edukativnih postova, iz prve ruke prenosimo priče uspešnih socijalnih preduzetnika i preduzetnica u Srbiji. Blog je podeljen u 2 kategorije: Učimo o socijalnom preudzetništvu i Pričamo sa socijalnim preudzetnicima i preduzetnicama. U nastavku pročitajte koji sadržaj možete očekivati na KoRSE blogu koji će startovati sa objavama od 1. juna 2020. godine.

Pokrenuli smo blog sa idejom promocije koncepta socijalnog preduzetništva i solidarne ekonomije kao okvira za postizanje i održivog razvoja, ali i izgradnje solidarnog društva u Srbiji. Iako koncept nije nov, postoje dileme šta on podrazumeva i na koji način fukncioniše u praksi. Upravo je to razlog zašto želimo da odgovorimo na pitanja kao što su: Šta je socijalno preduzetništvo? Čime se bave socijalna preduzeća u Srbiji? Kakva je spona socijalnog preduzetništva i održivog razvoja? I slično.

Socijalno preduzetništvo, iako ne nov model poslovanja, postaje glavni trend za sve one koji smisao svog poslovanja vide u brizi za ljude i planetu. KoRSE blog je mesto gde učimo o tome: Šta je socijalno preduzetništvo? Šta su pozitivan društveni uticaj i društvena misija u poslovanju? Kojim društvenim i ekonomskim problemima se bave socijalna preudzeća? Kako ovaj model poslovanja funkcioniše na postojećem tržištu? Koliko su održiva socijalna preduzeća? Koji su načini finansiranja socijalnih preudzeća? Šta su socijalne inovacije i čemu služe? Šta su sličnosti i razlike u konceptima socijalnog preudzetništva i društveno odgovornog poslovanja? Zašto se socijalno preduzetništvo smatra “poslovanjem budućnosti”? Šta je potrebno za razvoj socijalnog preduzetništva? Kako država i tržište mogu doprineti njegovom razvoju? Na koji način građani mogu pomoći socijalnim preduzećima da ona održivije pomognu razvoju zajednica?

Previous
Next

Koliko puta ste čuli za preduzetnike koji “menjaju svet”? Za ljude koji su pokrenuli preduzeća sa ciljem stvaranja pozitivanog društvenog uticaja i kreiranja promena koje grade bolju budućnost? Ko su socijalni preduzetnici i preduzetnice u Srbiji? Kakvo je iskustvo u poslovanju ovih ljudi? Šta su bili njihovi motivi? Sa kojim izazovima su se suočili na putu razvoja svojih socijalnih preudzeća? Šta proizvode ili koje usluge pružaju socijalna preduzeća? Kako se socijalna preduzeća suočavaju sa ekonomskim i društvenim krizama? Kako funkcionišu u zemlji koja nema Zakon o socijalnom preduzetništvu? Da li i na koji način posluju i na stranim tržištima? Kako izgleda zajednica socijalnih preduzetnika i preduzetnica? KoRSE blog je mesto gde ćemo na ova i druga pitanja odgovoriti pričama socijalnih preduzetnika i preduzetnica iz prve ruke!

Koalicija za razvoj solidarne ekonomije pokrenula je prvi blog o socijalnom preduzetništvu u Srbiji u okviru projekta „Podsticanje razvoja socijalne i solidarne ekonomije u Srbiji“ koji se realizuje u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Boll Stiftung – predstavništvo Beograd.

Podelite tekst na društvenim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn