Pokrenut program za mlade socijalne preduzetnike i preduzetnice na Zapadnom Balkanu

Pokrenut program za mlade socijalne preduzetnike i preduzetnice na Zapadnom Balkanu

Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo (RISE) omogućiće da više od 200 mladih sa Zapadnog Balkana razvije svoje ideje za održive i inovativne socijalne biznise.

Reč je o trogodišnjem projektu koji je počeo 1. oktobra prošle godine i realizuje se u regionu Zapadnog Balkana, a Smart Kolektiv koji je jedan od osnivača i članova Koalicije, odabran je da bude jedan od strateških partnera koji će doprineti razvoju ideja mladih u oblasti socijalnog preduzetništva. Kroz bogat program koji uključuje seriju radionica, programe moblinosti između regionalnih partnera i finansijsku podršku mladi socijalni preduzetnici imaće priliku da uče, povezuju se i razvijaju svoj biznis, istovremeno rešavajući društvene probleme svoje zajednice.

Program je namenjen mladima iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova*, a cilj mu je jačanje ekosistema socijalnog preduzetništva Zapadnog Balkana i davanje prilike mladima da razviju inovativna društvena rešenja, čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu. Projekat promoviše dijalog i saradnju između aktera kroz mobilnost njegovih učesnika, organizovanje regionalnih treninga, radionica i događaja, kao i stvaranje mreže mladih socijalnih preduzetnika i preduzetnica.

Poziv zainteresovanim timovima za prijavu biće raspisan u avgustu!

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO ( Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Više o samom projektu naćićete na SAJTU ili na zvaničnim Facebook, Instagram ili Linkedin stranicama.

*This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR1244 and the ICJ Opinion on the Kosovo Declaration of Independence.

Pokrenut program za mlade socijalne preduzetnike i preduzetnice na Zapadnom Balkanu Dalje

Trag fondacija: Rezultati konkursa #ZELENEIDEJE 2020

Nakon prolaska u uži krug konkursa i treninga Uspešnije zelene ideje, za nagrade su se u finalu Nacionalnog foruma za zelene ideje takmičili:

▪️ Udruženje građana ŽAD, Zrenjanin
▪️ Planinsko biciklističko društvo Biciklo, Loznica
▪️ Naša Kuća KNT d.o.o, Beograd
▪️ Just Start d.o.o, Niš
▪️ Green Social Cargo d.o.o, Kucura
▪️ Udruženje Dobri ljudi, Valjevo
▪️ Udruženje Toplički izvor, Kuršumlija
▪️ Evropski omladinski centar Vojvodine, Novi Sad
▪️ Udruženje Motiv MT, Beograd
▪️ Udruženje Centar Zvezda, Beograd

Program ZELENE IDEJE usmeren je na podršku udruženim građanima u razvoju zelenih preduzetničkih ideja u Srbiji. Pod zelenim preduzetničkim idejama podrazumevamo inovativne ideje koje primenjuju tehnologije i znanja poslovnog sektora za organizovanje i zajedničko rešavanje društvenih problema, oslanjajući se na resurse iz zajednice i štiteći životnu sredinu u funkciji održivog razvoja.

Kroz program se, putem javnog konkursa, dodeljuju tri donacije od po 5.000,00 američkih dolaraza udruženja građana, fondacije, zadužbine, zadruge i privredna društva koji planiraju da postanu solidarni preduzetnici ili su u solidarnom preduzetništvu početnici. 

Iako je ovogodišnje finale konkursa za #ZELENEIDEJE održano u online formatu, pred žirijem je, kao i uvek, stajao izazovan zadatak – izabrati 3 najbolje zelene ideje koje će biti podržane sa po 5.000 dolara.
U novom sastavu, po prvi put zajedno, žiri su činili:

▪️ Nenad Radović, samostalni stručni saradnik, Direkcija za mala preduzeća i preduzetnike, Erste Banka Srbija
▪️ Radoje Krajišnik, menadžer asortimana i koordinator projekta dm Inkubatordm drogerie markt Srbija
▪️ Marijana Savić, direktorka udruženja NVO Atina i socijalnog preduzeća Bagel Бејгл
▪️ Paola Petrić, programska koordinatorka i zamenica direktora kancelarije, Heinrich-Böll-Stiftung Belgrade
▪️ Aleksandar Šćepanović, preduzetnik, kraft robna kuća Zanateria i pobednik 2018. godine

Više o samom programu i konkursu Zelene ideje možete saznati ovde .

Sa nosiocima prve, druge i treće nagrade na konkursu #ZELENEIDEJE možete se upoznati na zvaničnoj objavi Trag fondacije: ovde .

Trag fondacija: Rezultati konkursa #ZELENEIDEJE 2020 Dalje

IDC: Javni poziv za izbor korisnika "Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa“

Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) organizuje Javni poziv za izbor korisnika na projektu “Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa”. 

U nastavku su osnovne informacije:

  1. Korisnici

Korisnici Projekta su povratnici, Romi i pripadnici teže zapošljivih grupa, a bliže su definisani Projektom i Pravilnikom na sledeći način:

Povratnici u smislu ovog Pravilnika su osobe koje su boravile u inostranstvu (Nemačkoj ili drugoj zemlji) duže od tri meseca u kontinuitetu (razlog boravka može biti azil, posao, studije, stručno usavršavanje ili bilo koji drugi) i koje su se vratile u svoju zemlju porekla. Izraz „druga zemlja“ odnosi se i na evropske i neevropske države. Ako je povratnik boravio i u Nemačkoj i u drugoj zemlji, smatra se „povratnikom iz Nemačke“. Osim ako boravak u drugoj zemlji očigledno ne nadmašuje dužinu i vremensku blizinu boravka u Nemačkoj (npr. boravak u Nemačkoj pre 10 godina, povratak iz Italije pre šest meseci).

Porodično domaćinstvo u smislu ovog Javnog poziva čine roditelji, odnosno staratelji, hranitelji, usvojitelji i deca, kao i srodnici u pravoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu. Zajedničko domaćinstvo jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

Pripadnicima teže zapošljivih grupa u smislu ovog Javnog poziva sе smatraju mladi do 30 godina života, viškovi zaposlenih, stariji od 50 godina, lica bez kvalifikacija i nisko kvalifikovani, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni (na evidenciji duže od 12 meseci a posebno nezaposlena lica koja traže posao duže od 18 meseci), mladi u domskom smeštaju, mladi u hraniteljskim porodicama, mladi u starateljskim porodicama.

Pripadnicima romske nacionalnosti u smislu ovog Javnog poziva se smatraju osobe koje dobrovoljno i samostalno izjave da se smatraju pripadnikom/com romske nacionalnosti.

2. Modeli podrške predviđene Projektom

Podrška predviđena Projektom, Pravilnikom i ovim Javnim pozivom obuhvata:

  1. Biznis treninge – obuke za pokretanje sopstvenog posla ili povećanja obima sopstvenog posla / poljoprivredne proizvodnje i razvoj individualnih biznis planova;
  2. Subvencije za samozapošljavanje u vidunabavke i donacije mašina, opreme i repromaterijala za otpočinjanje sopstvenog posla u skladu sa individualnim biznis planom, koju realizuje GIZ sredstvima projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“;
  3. Mentorsku podršku biznisu i poslovno savetovanje za implementaciju individualnih biznis planova.

3. Uslovi za dodelu podrške

Pravo na podršku u okviru Projekta imaju svi podnosioci prijava pod jednakim uslovima, a prema uslovima, kriterijumima i merilima utvrđenim Pravilnikom.

Pravo na podršku imaju povratnici, Romi i pripadnici drugih teže zapošljivih grupa i članovi njihovih porodičnih domaćinstava, koji imaju prebivalište/boravište na teritoriji neke od korisničkih opština (Beograd – Palilula, Zemun, Surčin, Novi Beograd, Čukarica; Jablanički okrug – Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđa; Nišavski okrug – Aleksinac, Grad Niš; Pčinjski okrug – Bujanovac, Vladičin Han, Grad Vranje (Vranjska Banja), Preševo, Surdulica, Zlatiborski okrug – Čajetina, Priboj i Užice i Pirotski okrug – Dimitrovgrad).

Za informacije o načinu prijave i preuzimanju dokumentacije za prijavu posetite zvanični websajt Inicijative za razvoj i saradnju, na link-u. 

IDC: Javni poziv za izbor korisnika "Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa“ Dalje

Aktivne zajednice: solidarni odgovor na COVID-19

Usled globalne pandemije COVID-19 i njenog uticaja na svakodnevni život, Trag fondacija je prepoznala negativne efekte na zajednice širom Srbije, posebno kod najranjivijeg stanovništva.

Program ima za cilj da pruži podršku udruženim i solidarnim građanima da u okviru mogućnosti i sopstvenih kapaciteta, vodeći računa o sigurnosti i zdravlju svih u zajednici, sprovode akcije koje bi smanjile dalje širenje virusa i olakšale boravak sugrađanima u samoizolaciji, solidarno utiču na smanjenje stigme i podršku najranjivijima, i pokreću akcije fokusirane na oporavak i otpornost zajednica od ekonomskih i drugih društvenih posledica pandemije.

Donacije su namenjene inicijativama koje pomažu zajednicama da prate preporuke prevencije u cilju očuvanja javnog zdravlja i utiču na smanjenje štete izazvane epidemijom. Prioritet će biti dat inicijativama koje pomažu posebno ranjivim grupama kao što su: stara lica (65+), žene i deca žrtve porodičnog nasilja, seosko stanovništvo, osobe sa invaliditetom, romska populacija, jednoroditeljske porodice, socijalno ugrožene grupe i slično.

Iznos donacije

Visina donacije kreće se u rasponu od 150.000 dinara za inicijative koje se odnose na mere prevencije, kampanje informisanja i slično, do najviše 500.000 dinara za podršku pružaocima usluga iz oblasti socijalne zaštite.
Sredstva koja se dodeljuju su fleksibilna i mogu se koristiti za finansiranje širokog spektra aktivnosti: operativni troškovi, honorari angažovanih osoba, online alati i platforme za edukaciju, rad i komunikaciju, osveženje i zaštitna oprema za volontere, putni troškovi i sl.

Prijava i kriterijumi za selekciju

Poziv za prijavu projekata je stalno otvoren, a na svakih 15 dana će se praviti presek prijava i sprovoditi proces odlučivanja o dodeli donacija.
Prvi rok za prijavu je 21. april 2020. godine. 

Više informacija možete naći na zvaničnom internet sajtu Trag fondacije, ovde .

Aktivne zajednice: solidarni odgovor na COVID-19 Dalje

IDC i ASB donacija za prihvatiliste za odrasla i stara lica u borbi Srbije protiv COVID-19

Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu primilo je danas skromne donacije IDC-a i ASB-a, u cilju suzbijanja pandemije COVID 19 u Srbiji.

Na osnovu odluke glavne kancelarije Arbeiter – Samariter – Bund e.V (ASB) u Kelnu o dodeli urgentnih sredstava kao prve pomoći u ublažavanju uzroka i posledica uticaja pandemije COVID-19, te izraženih potreba ustanova koja pružaju socijalne usluge u Srbiji, ASB kancelarija u Beogradu i IDC su dodelili Prihvatilištvu frižider, zamrzivač, sekač hleba, valjak za peglanje i dezinfekciju, 5000 komada rukavica, 1,500 maski i 600 komada sredstava za dezinfekciju.

Nevenka Nikić Simatković, upravnica Prihvatilišta – „U ime zaposlenih i korisnika prihvatilišta za odrasla i stara lica zahvaljujemo ASB-u i IDC-u na ovoj značajnoj pomoći jer ni jedna donacija do sada nije ovako brzo realizovana – što nam u trenutnoj situaciji višestruko znači. Dobijenim mašinama i dezinfekcionim sredstvima uspećemo da dodatno doprinesemo poboljšanju opštih higijenskih i sanitarnih uslova. U trenutnoj situaciji naši korisnici su među najugroženijima budući da većinom nemaju svoj dom, a zbog propisanih mera neophodno je da se sklone sa ulice i obezbedi im se potrebna zaštita“.

U Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, pomoć i smeštaj trenutno se pruža za 111 lica, dok su smeštajni kapaciteti 104 lica. Korisnici su dobi između 26 i 89 godina, koliko broji najstariji korisnik. Ova ustanova se finansira sredstvima Grada Beograda i pruža usluge smeštaja, ishrane, zdravstvene zaštite kao i podršku korisnicima od strane socijalnih radnika i kroz organizaciju različitih stimulativnih programa. Za vreme vanredne situacije usled pandemije COVID -19 u prihvatilištu su pojačane higijenske i dezinfekcione mere i poštuju se sve vanredne poreporuke i pravilnici.

Više informacija možete naći na zvaničnoj internet stranici Inicijative za saradnju i razvoj – IDC Srbija.

IDC i ASB donacija za prihvatiliste za odrasla i stara lica u borbi Srbije protiv COVID-19 Dalje

Analiza Smart kolektiva: posledice pandemije na poslovanje mikro i malih preduzeća u Srbiji

Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje sproveli su u periodu od 25. do 29. marta 2020. godine istraživanje u kojem je učestvovalo 209 mikro i malih preduzeća iz Srbije. Rezultate istraživanja podelićemo sa našim partnerima – predstavnicima međunarodne zajednice, javnim sektorom i ostatkom privatnog sektora kako bismo zajedno mogli da osmislimo i sprovedemo adekvatne mere za prevazilažene izazova sa kojima se preduzeća suočavaju.

Mikro i mala preduzeća u Srbiji zapošljavaju 629 hiljada ljudi. Osim direktnog zapošljavanja, ova preduzeća imaju mnogo širi društveni uticaj na kvalitet života preko 3 miliona ljudi u našoj zemlji – porodice zaposlenih, male dobavljače poput poljoprivrednih gazdinstava kojima je bez ovih preduzeća egzistencija ugrožena i druge. Dodatno, veliki broj ovih preduzeća posluje u nerazvijenim opštinama gde predstavljaju važan oslonac i prihode lokalne zajednice.

Pandemija korona virusa postavila je pred nas, pored mnogih drugih, i ekonomski izazov – kako održati likvidnost privrede i sačuvati radna mesta, naročito u poslovanju mikro i malih preduzeća. Podaci iz istraživanja pokazuju da 85% mikro i malih preduzeća procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje. Oko 80% ovih preduzeća očekuje smanjenje potražnje za njihovim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije, dok oko 30% mikro i malih preduzeća smatra da će se to odraziti na smanjenje broja zaposlenih u preduzećima. Preko 70% preduzeća očekuje da će osećati ekonomske posledice pandemije na poslovanje 6 meseci i duže. Finalno, preko 48% preduzeća procenjuje da ove izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške.

Kako bi se u narednom periodu što bolje odgovorilo na potrebe ovih preduzeća, cilj istraživanja je bio da se mapiraju izazovi sa kojima se suočavaju ova preduzeća i vidovi podrške koji su im potrebni kako bi se ublažile ekonomske i društvene posledice pandemije.

Više informacija i rezultate istraživanja možete pogledati na zvaničnom sajtu Smart kolektiva, ovde .

Analiza Smart kolektiva: posledice pandemije na poslovanje mikro i malih preduzeća u Srbiji Dalje

Scroll to Top