Solidarni biznis iz Dablina: Voidstarter

U urbanim sredinama danas ima mnogo napuštenih objekata. Mnogi od njih ostaju prazni i nikome ne koriste. Voidstarter je solidarni biznis koji takve prostore u Dablinu u Irskoj pretvara u inkubacione laboratorije za preduzetnike, neformalne centre za učenje, kao i u prihvatilišta za beskućnike. Ovaj solidarni biznis omogućava nezaposlenima i onima koji teško dolaze do posla (pre svega mladima koji žive i/ili rade na ulici) da nauče neke nove veštine i vrate se na regularno tržište rada.

Ovaj program je na početku testiran u Dablinu, gradu srednje veličine sa približno 400 napuštenih objekata, od kojih je 10-15 bilo korišćeno u pilot fazi projekta.

Pretvaranjem neiskorišćenih prostora u centre za ulaganje u veštine, ovaj solidarni biznis bori se protiv nezaposlenosti i pruža nadu kroz obrazovanje, solidarnost i permanentnu podršku.

Solidarni biznis iz Dablina: Voidstarter Dalje

Solidarni biznis iz SAD-a: Equaluprise

„Transparentnost je najvažnija kada su odgovorni brendovi u pitanju, oni se na taj način izdvajaju od ostalih.“ – Deniz, Equaluprise

Ovaj solidarni biznis osnovan je kako bi stvorio vanvremenski, moderni nameštaj i gardeorbu za svoje kupce.
Svaki proizvod ručno izrađuju zanatlije u zemljama poput Ekvadora i Tunisa, u ograničenim serijama, koristeći materijale iz lokalnih izvora kad god je to moguće.
Misija ovog malog, ali uticajnog solidarnog biznisa je da stvori platformu za globalne zanatlije koja omogućava razmenu njihovih talenata i ručno rađenih dobara. Pomoću svoje platforme, Equaluprise povezuje ove zanatlije sa odgovornim potrošačima.
Uz veliki fokus na etički lanac snabdevanja, priorodne, lokalne materijale i sveukupni kvalitet, Equaluprise je u mogućnosti da i dalje pruža vanvremenske komade svake sezone dok paralelno sa tim razvija inicijative za finansiranje obrazovanja dece pomenutih zanatlija, kao i za finansiranje obrazovanja samih zanatlija.
Više o njima možete saznati na njihovom sajtu – https://equaluprise.com/

Solidarni biznis iz SAD-a: Equaluprise Dalje

Socijalno preduzeće iz Danske: Specialisterne

Specialisterne je savršen primer kako dobre ideje mogu da preoblikuju društvo, dajući neupitnu vrednost grupi socijalno isključenih ljudi. Ovaj socijalni biznis pokrenut je u Danskoj, ali se ubrzo proširio i na druge evropske zemlje. Njihova glavna aktivnost je uključivanje na tržište rada osoba sa spektrom autističnih poremećaja – odnosno, osoba sa vrlo specifičnim sposobnostima, koje su zapravo savršeni kvalitet za obavljanje određenih vrsta poslova.

Ovo preduzeće stavilo je u fokus karakteristike koje ove ljude obično ostavljaju van tržišta rada i počelo da obučava i razvija konkurentne i specijalizovane radnike. Na primer, njihovi zaposleni su vrlo pedantni i dugo imaju fokus u izvršavanju specifičnih detaljnih zadataka. Osoba sa autističnim spektrom možda nije idealna za nošenje sa bučnim i haotičnim radom u kancelariji, uz visok nivo stresa i velikog broja zadataka koji često ostaju nedovršeni. Međutim, osoba sa autističnim sprektrom je jako uspešna u testiranju softvera, digitalizaciji, razvoju računara, programiranju i prikupljanju podataka. Svetski poznate kompanije poput Hewlett-Packard-a ili Microsoft-a angažovale su profesionalce iz Specialisterne-a kao ekspertsko osoblje koje daje odlične rezultate.

Za Specialisterne osobe sa spektrom autističnih poremećaja treba da rade u okruženju gde im se pružaju najbolje moguće mogućnosti da ostvare svoj potencijal. Ne moraju da nauče da se prilagođavaju uobičajenim normama radnog okruženja, kao što su dobar timski igrač, empatičan kolega ili neko ko dobro podnosi stres i pokazuje fleksibilnost. Umesto toga, Specialisterne ohrabruje upravo razlike i karakterne osobine koje se vrlo često vide kao stigma ili mana – jer za neke poslove je to baš ono što je savršeno.

Socijalno preduzeće iz Danske: Specialisterne Dalje

Socijalno preduzeće iz Vijetnama: BANGS Shoes

Kao što i samo ime govori, glavni proizvod ovog socijalnog preduzeća je obuća. Za razliku od drugih kompanija koje outsource-uju proizvodnju, BANGS Shoes proizvodi sopstvenu liniju monohromatske obuće, koja se, kroz jedan potpuno etički proizvodni proces, proizvodi od izdržljivih i dugotrajnih veganskih materijala u porodičnoj fabrici u Vijetnamu koja traje već tri generacije. Radnici u ovoj maloj fabrici imaju platu za život (living wage) i sve ostale fer radne uslove koji su neophodni za dostojanstven život.

U partnerstvu sa neprofitnim sektorom, ovo socijalno preduzeće podržava preduzetnike širom sveta tako što im daju kredit preko organizacije Kiva. Nakon otplate zajma, novac se ne vraća u BANGS Shoes već se, umesto toga, reinvestira za podršku drugom preduzetniku, stvarajući gotovo beskrajan ciklus stvaranja impakta. BANGS Shoes ulaže 20% svoje neto dobiti za finansiranje ovih kredita.

Slogan kompanije glasi „Vaša avantura pomaže drugima da pronađu svoju“, a izraz „BANGS“ na mandarinskom znači „pomoć“. U skladu sa njihovim imenom i sloganom, ovo preduzeće je do sada investiralo u 4.000 preduzetnika u 73 zemlje širom sveta.

Više o njima možete saznati na njihovom sajtu – https://www.bangsshoes.com/

Socijalno preduzeće iz Vijetnama: BANGS Shoes Dalje

Socijalno preduzeće iz Čikaga: Meliora znači BOLJE

Sve je počelo kada se Kejt, dok je studirala na masteru zaštite životne sredine, trudila da sazna i bolje razume koji se to sastojci nalaze u proizvodima za svakodnevno za čišćenje u domaćinstvu, poput deterdženta za veš. Želela je da se uveri da su ti sastojci bezbedni za one u njenom domaćinstvu ali i za životnu sredinu. Ispostavilo se da puno sastojaka uopšte nije navedeno na etiketi! I postalo joj je jasno da je teško biti odgovoran potrošač i ne napraviti štetu. Nakon što je osmislila sopstveni sapun od povrća i koristila ga za pranje veša, shvatila je da može da ponudi bolje i odgovornije proizvode koji se baziraju na jednostavnim sastojcima kao i da izgradi biznis koji će biti iskren u načinu na koji se proizvodi proizvode. 

Danas su Kejt i njen muž vlasnici socijalnog preduzeća Meliora cleaning products koje proizvodi zero-waste proizvode za čišćenje. Svaki njihov proizvod mora da ima sledeća svojstva:

– da DOBRO čisti vaš dom i odeću
– da bude ZDRAV za ljude, i da je sasvim sigurno za vas da ga imate u kući
– da bude ZDRAV za planetu, tako da možete biti sigurni da ono što vam padne u vodu neće napraviti dalju štetu

Njihovo preduzeće u Čikagu radi sve, od izrade sapuna do pakovanja gotovih proizvoda. Sve što izađe iz njihove manufakture naprave sami – od početka do kraja. Svi zaposleni moraju da razumeju čitav proces proizvodnje svakog proizvoda kako bi bili u mogućnosti da ispitaju uticaj svakog proizvoda na životnu sredinu, ali i kako bi usput mogli ukloniti nepotreban otpad tokom samog procesa proizvodnje. Važno je napomenuti i da njihovi radnici primaju platu za život (living wage), kao i to da ravnopravno učestvuju u daljem razvoju ovog solidarnog biznisa.

Više o njima možete saznati OVDE.

Socijalno preduzeće iz Čikaga: Meliora znači BOLJE Dalje

Prijavite se za konferenciju „Tranzicija ka zelenoj ekonomiji“!

Online konferencija „Tranzicija ka zelenoj ekonomiji“ , u organizaciji Smart Kolektiva biće održana u periodu od 08. do 11. juna ove godine putem Zoom platforme. Registraciju za konferenciju možete izvršiti putem sledećeg linka: https://forms.gle/jE8TEJAE5qpeR7G46

U okviru prijavnog formulara možete odabrati na kojim od sesija na konferenciji biste želeli da učestvujete. Nakon prijave, putem mejla ćete dobiti potvrdu da je vaša registracija uspešno obavljena. Na početku svakog dana konferencije dobićete link putem kojeg ćete moći da pristupite odabranim sesijama.

Konferencija ima regionalni karakter i na njoj će pored učesnika iz Srbije, učestvovati još i predstavnici drugih zemalja regiona Zapadnog Balkana. Za sesije koje će biti održane na engleskom biće obezbeđen simultani prevod. Tokom četiri dana konferencije, zajedno sa učesnicima i govornicima diskutovaćemo o temama kao što su stanje zelene ekonomije u regionu, stanje javnih politika u oblasti zelene ekonomije, doprinos biznis sektora u borbi za očuvanje životne sredine, zelena ekonomija i ruralni razvoj, uspešni primeri zelenog preduzetništva u regionu i sl.  

Program konferencije i informacije o govornicima pratite na našim stranicama:
Smart kolektiv website
SK Facebook Page

Konferencija se organizuje u sklopu projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona koji finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.  Projekat sprovodi konzorcijum organizacija koji čine Smart kolektiv iz Srbije, FORS Montenegro iz Crne Gore, CRP iz Bosne i Hercegovine, Ekosvest iz Severne Makednoije, EDEN iz Albanije, kao i udruženje SLAP iz Hrvatske.  

Prijatelj konferencije je Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora.

Prijavite se za konferenciju „Tranzicija ka zelenoj ekonomiji“! Dalje

Scroll to Top