Moral i dobrobit preči od profita: Socijalno preduzetništvo neiskorišćena šansa za napredak i zapošljavanje

Preduzeća, čiji osnovni cilj nije zarada, nego smanjenje nezaposlenosti, pomoć ugroženima ili zaštita prirode, kod nas su prava retkost, iako posla za njih ima na pretek.

Dr Rajko Macura, profesor ekonomije na Banjaluka koledžu i ekspert za socijalno preduzetništvo, kaže da je u Evropi socijalni biznis, bilo da se radi o preduzećima ili zadrugama, vrlo razvijen. Navodi primer Italije u kojoj deluje oko 12.000 socijalnih preduzeća.

– Pokazalo se da su ta preduzeća, zbog fleksibilnosti, mnogo otpornija na krizu od klasičnog biznisa zasnovanog na profitu – kaže Macura.

Slična je situacija i u Švajcarskoj, gde je jedna od najvećih organizacija za zaštitu dece na svetu, „Zemlja ljudi“, otvorila lanac robnih kuća sa polovnom garderobom. Tako zarađenim novcem spasavaju od gladi mališane širom sveta.

Poslovanje u ovakvim firmama je zasnovano na principu društvene odgovornosti. Neke od njih zapošljavaju nekonkurentnu radnu snagu, poput osoba sa invaliditetom, ili umanjenim intelektualnim sposobnostma, žrtve nasilja, bivše osuđenike ili ovisnike. Takva preduzeća ne mogu opstati bez poreskih olakšica i subvencije.

– Druga vrsta socijalnih preduzeća su ona koja imaju konkurentne radnike, ali ostvareni profit osnivači ne zadržavaju za sebe, nego ga usmeravaju u projekte u korist zajednice – objašnjava Macura.

Navodi primer FG Grupe, koju je osnovalo Udruženje “Most” iz Gradiške. Grupa mladih, kreativnih i nezaposlenih ljudi, obezbedila je sebi posao, tako što su kreirali modni brend “Fanki Gerila”.

– Oni proizvode brendiranu odeću, koju prodaju preko interneta. Rade kao obični d.o.o., ali na etičnim i humanim principima, jer sav prihod usmeravaju na omladinske i ekološke projekte – objašnjava naš sagovornik.

Kao drugi primer socijalnog preduzetništva navodi firmu iz Prijedora, koju je osnovala Humanitana organizacija “Hleb života”. Bavi se prodajom polovne robe i nameštaja, a zarada je namenjena za rad javne kuhinje.

-Takva preduzeća su kod nas retka, jer nije dovoljno uređen ambijent za njihov rad, a i menadžment u tom sektoru je specifičan. Tako se preduzeće iz Prijedora suočilo sa problemom, jer moraju da plate 10.000 KM carine za bolesničke krevete i invalidska kolica za ugrožene, a nemaju novaca za to – kaže profesor Macura, dodajući da bi zakoni trebalo da budu fleksibilniji, a političari i mediji senzibilniji, kad je u pitanju ovakva vrsta poslovanja.

– U RS su programi pojedinih ministarstava međusobno nepovezani, pa jedni podstiču zapošljavanje, drugi smanjenje siromaštva, treći uključivanje u društvo bivših osuđenika, ovisnika i drugih osetljivih kategorija. Sinergija svih tih programa mogla bi socijalno preduzetništvo i odgovorno poslovanje učiniti privlačnijim – zaključuje Rajko Macura.

Vest preuzeta sa: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/moral-i-dobrobit-preci-od-profita-socijalno-preduzetnistvo-neiskoristena-sansa-za/gv65ksv