IDC: Javni poziv za izbor korisnika „Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa“

Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) organizuje Javni poziv za izbor korisnika na projektu „Podrška zapošljavanju povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih grupa“. 

U nastavku su osnovne informacije:

  1. Korisnici

Korisnici Projekta su povratnici, Romi i pripadnici teže zapošljivih grupa, a bliže su definisani Projektom i Pravilnikom na sledeći način:

Povratnici u smislu ovog Pravilnika su osobe koje su boravile u inostranstvu (Nemačkoj ili drugoj zemlji) duže od tri meseca u kontinuitetu (razlog boravka može biti azil, posao, studije, stručno usavršavanje ili bilo koji drugi) i koje su se vratile u svoju zemlju porekla. Izraz „druga zemlja“ odnosi se i na evropske i neevropske države. Ako je povratnik boravio i u Nemačkoj i u drugoj zemlji, smatra se „povratnikom iz Nemačke“. Osim ako boravak u drugoj zemlji očigledno ne nadmašuje dužinu i vremensku blizinu boravka u Nemačkoj (npr. boravak u Nemačkoj pre 10 godina, povratak iz Italije pre šest meseci).

Porodično domaćinstvo u smislu ovog Javnog poziva čine roditelji, odnosno staratelji, hranitelji, usvojitelji i deca, kao i srodnici u pravoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu. Zajedničko domaćinstvo jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

Pripadnicima teže zapošljivih grupa u smislu ovog Javnog poziva sе smatraju mladi do 30 godina života, viškovi zaposlenih, stariji od 50 godina, lica bez kvalifikacija i nisko kvalifikovani, osobe sa invaliditetom, Romi, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni (na evidenciji duže od 12 meseci a posebno nezaposlena lica koja traže posao duže od 18 meseci), mladi u domskom smeštaju, mladi u hraniteljskim porodicama, mladi u starateljskim porodicama.

Pripadnicima romske nacionalnosti u smislu ovog Javnog poziva se smatraju osobe koje dobrovoljno i samostalno izjave da se smatraju pripadnikom/com romske nacionalnosti.

2. Modeli podrške predviđene Projektom

Podrška predviđena Projektom, Pravilnikom i ovim Javnim pozivom obuhvata:

  1. Biznis treninge – obuke za pokretanje sopstvenog posla ili povećanja obima sopstvenog posla / poljoprivredne proizvodnje i razvoj individualnih biznis planova;
  2. Subvencije za samozapošljavanje u vidunabavke i donacije mašina, opreme i repromaterijala za otpočinjanje sopstvenog posla u skladu sa individualnim biznis planom, koju realizuje GIZ sredstvima projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“;
  3. Mentorsku podršku biznisu i poslovno savetovanje za implementaciju individualnih biznis planova.

3. Uslovi za dodelu podrške

Pravo na podršku u okviru Projekta imaju svi podnosioci prijava pod jednakim uslovima, a prema uslovima, kriterijumima i merilima utvrđenim Pravilnikom.

Pravo na podršku imaju povratnici, Romi i pripadnici drugih teže zapošljivih grupa i članovi njihovih porodičnih domaćinstava, koji imaju prebivalište/boravište na teritoriji neke od korisničkih opština (Beograd – Palilula, Zemun, Surčin, Novi Beograd, Čukarica; Jablanički okrug – Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđa; Nišavski okrug – Aleksinac, Grad Niš; Pčinjski okrug – Bujanovac, Vladičin Han, Grad Vranje (Vranjska Banja), Preševo, Surdulica, Zlatiborski okrug – Čajetina, Priboj i Užice i Pirotski okrug – Dimitrovgrad).

Za informacije o načinu prijave i preuzimanju dokumentacije za prijavu posetite zvanični websajt Inicijative za razvoj i saradnju, na link-u.